Kürtaj Nedir?

Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırma yöntemi olarak bilinsede anne karnında kaybedilmiş veya mevcut anomalleri nedeniyle sonlandırma planlanan gebelikler içinde uygulanmaktadır.Basitçe gebelik materyalinin uygun araç ve yöntemle alınması olarak tarif edebiliriz.

Gebelik Sonlandırma (Kürtaj) Kaçıncı Haftalar Arasında Yapılabilir?

Sonlandırma yapılabilmesi için öncelikle gebeliğin ultrasonla tespit edilmesi gerekir ki bu en erken 5. Haftada olabilmektedir.Ancak gebeliklerin bir kısmı düşükle sonlanabileceği göz önünde bulundurularak 6-7 hafta civarına kadar beklemek uygundur.Gebelik ,bebek kalp atışları başlamadan sonlandırılmak isteniyorsa 5-6 hafta civarında da işlem yapılabilir.

Kürtaj İçin Yasal Sınır Nedir?

İsteğe bağlı sonlandırmalarda yasal sınır ülkemizde 10 hafta olarak belirlenmiştir.Anne karnında bebeğin canlılığını kaybettiği durumlarda bir yasal sınır yoktur.Anomali nedeniyle sonlandırmalar için yasal sınır 24. Gebelik haftasıdır.

Kürtaj İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Kürtaj işlemi esnasında rahim ağzından, rahim içerisine vakum kuvveti uygulayan steril araçlarla girilerek gebelik materyali vakum yöntemiyle sonlandırılır.İşlem ultrason görüntüleme altında yapılarak çevre dokulara zarar verilmediği ve rahim içerisinde gebelik materyali kalmadığına emin olunur.

Kürtaj İşlemi Kaç Dakika Sürer?

İşlem süresi gebelik haftasına ve kişinin daha önce gebelik geçirip geçirmediğine bağlı olarak değişmekle birlikte 10-15 dakika arasında sürmektedir.

Kürtaj İşlemi Esnasında Anestezi Uygulanır Mı?

Kürtaj işlemi esnasında kapalı olan rahim ağzının bir miktar açılması gereklidir ve bu işlem ağrılıdır.İdeali anestezi altında yapılarak hem hastanın ağrısının önlenmesi,hem de o anın travmasından mümkün olduğunca hastanın korunmasıdır.

Kürtajdan Ne Kadar Zaman Sonra Ayağa Kalkarım?

 İşlem bittikten ve ultrason kontrolü ile rahim içerisinde parça kalmadığı kesinleştirildikten,kanama kontrolü yapıldıktan sonra hasta uyandırılır.Adet sancısı benzer ağrılar 1-2 saatte geçer,bu dönemde hastamıza ağrı kesicilerle yardımcı oluruz.Anestezinin tam etkisinin geçmesi 2-4 saat alabileceği için kişinin o gün için dinlenmesi önerilir.

Kürtaj Sonrası Kanamam Ne Zaman Kesilir?

Kanama yaklaşık 2-7 gün arası devam edebilir.İşlem sonrası kanama günden güne azalacaktır.Bazı pıhtılaşma bozukluklarında,kan sulandırıcı ilaç kullanımlarında bu süre uzayabilir.Kanama süresi kişiden kişiye değişmekle beraber 10 günü geçen ve yoğun kanamanın olduğu durumlarda mutlaka hasta doktoruyla iritibata geçmelidir.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Adet Görürüm?

 Kürtajdan sonra 21-42 gün arasında ilk adetin gelmesi beklenir.42 günü geçen durumlarda hastanın doktoruna başvurması önerilir.

Kürtajdan Sonra Tekrar Gebe Kalabilir Miyim?

Her cerrahi işlemin olduğu gibi kürtajında bazı riskleri vardır.Çok nadirende olsa rahim duvarlarının yapışması (Asherman sendromu) durumunda kişinin gebe kalması zorlaşabilir.Ancak bu durumun histereskopi ile düzeltilmesi mümkündür.Ayrıca müdehale sonrası hijyen kurallarına uyulması,enfeksiyon gelişimi durumunda hızlı müdahale edilmesi gelecekte istenecek gebelikler için önem taşır.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilebilir?

 Kürtaj aslında cerrahi bir müdahaledir,bu yüzden rahim içinin enfeksiyona açık olduğu akılda tutulmalıdır. 3 hafta kesin ilişki yasağı mevcut olup ideali adetten sonra cinsel ilişkinin yaşanmasıdır.

Kürtaj Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kürtaj sonrası dikkat edilecek en önemli husus enfeksiyon ve kanama takibidir.İşlem sonrası doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalısınız.Ateş,kötü kokulu akıntı,aşırı kanama durumunda hemen hekimizle irtibata geçmelisiniz.İşlemin yapıldığı gün anestezi nedeniyle ağır ve aşırı gıda tüketiminden kaçının.Ayakta duş şeklinde banyonuzu yapabilirsiniz.Kanama birkaç gün nispeten daha yoğun olabileceği ve hafifte olsa ağrınız olabileceği için aşırı fiziksel aktiviteden kaçının.Verilen kontrol tarihine uyarak muayene için işlemi yapan doktorunuza başvurun.Biz kliniğimizde 5-7 gün sonra ultrason altında kontrol muayene öneriyoruz.

Kürtajdan Sonra Nasıl Korunmalıyım?

 Kürtajdan hemen sonra tekrar gebe kalınabileceği için eğer gebelik istenmiyorsa hemen önlem alınmalıdır.Kürtaj esnasında hasta anestezi altındayken spiral (RIA) uygulanabilir.Herhangi bir oral kontraseptif ilaç başlanacaksa bu hemen işlem sonrası yapılabilir.İlişki yasağına uyulamayacak olan durumlarda bu özellikle önemlidir.

Kürtajdan Ne Kadar Zaman Sonra Gebe Kalabilirim?

Yeni bir gebelik planlanması durumunda bunun ideal süresi işlemden 3 ay sonrası olacaktır.Bu süreden önce oluşan plansız gebelik durumlarında ,gebelik kaybı hafif oranda artmaktadır.Bunun dışında bebekle ilgili bir anormalliğe rastlanmamıştır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gebelikte-yapilan-tarama-testleri
Gebelikte Yapılan Tarama Testleri

Gebelik haftasına göre değişen tarama testlerinin amacı fetal sağlığı değerlendirmekt…

Devamını Oku
dis-gebelik-nedir
Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik,gebeliğin rahimin kavite dediğimiz iç boşluğu dışında herhangi başka bir …

Devamını Oku
gebelikte-ilac-kullanimi
Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelikte ilaç kullanımı son derece hassas bir konudur.Öncelikle gebelikte vitamin gr…

Devamını Oku

Ne Aramıştınız?