İnfertilite

Bebek sahibi olmak isteyip ,1 yıllık düzenli (haftada 2-3 defa) ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi durumuna infertilite denir.

DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI?

35 yaş altı kadınlar için 1 yıllık bekleme süresi önerilirken bu süre 35 yaş üst kadın hastalarımız için 6 ay ile sınırlıdır,çünkü yaş kadının yumurta rezervi açısından çok önemlidir.Bu sürelerin sonunda artık nedene yönelik araştırmaya başlanmalıdır.

SÜREÇ NASIL İŞLER?

İnfertilite sebeplerinin %50 si erkek faktörlü olduğu ve erkek infertilite araştırması daha basit olduğu için ,erkekten 3-5 günlük cinsel perhiz sonrası alınan spermiogram ölçümü ile başlıyoruz.Erkek sperm sayı,yapı,hareketlilik gibi parametreler açısından değerlendirildikten sonra kadın faktörü araştırmalarına geçiyoruz.

Kadın faktörü,yumurtlama süreci,tüplerin durumu,rahim içinin gebeliğin yerleşmesine uygun olup olmadığı gibi çoklu araştırma süreçlerini içerir.Bu yüzden kadın, adetin 2 veya 3. Günü çağırılarak araştırma sürecine başlanır.Kadın faktörünün değerlendirilmesi bazı özel günleri gerektirdiği için sürecin tamamlanması yaklaşık 1-2 ay zaman alabilir.

HSG (RAHİM FİLMİ)

HSG rahim ve tüpleri değerlendirmeye yarayan,çok önemli bir tetkikdir.Tüpler yumurtanın ,yumurtalıktan çıkarak rahim içine ulaşmasını sağlayan,sperm ile yumurtanın karşılaşarak döllenmenin gerçekleştiği alandır.O yüzden bu alanın sağlığı gebelik şansını direkt etkiler.Eğer tüpler fonksiyonunu yerine getiremiyorsa kadının doğal yollardan gebe kalma şansı ne yazık ki yoktur.Bu tetkik aynı zamanda rahim içerisini de görüntülemeyi sağlayarak,rahim içerisinde embriyonun yerleşmesini engelleyen polip ,myom gibi bir oluşumu da görmeye olanak verir.Rahimin doğumsal yapı ve şekil bozukluklarının tanısında da çok kıymetli bilgiler edinmeyi sağlar.

HSG AĞRILI BİR İŞLEM Mİ?

HSG nin çok ağrılı bir işlem olduğunu söylemek doğru değil,ancak ağrısız bir işlem de değildir.Bu yüzden anestezi hastanın kendi seçimine bırakılabilir.Bir kadın olarak empati yaparsam anestezi candır diyebilirim.

YUMURTLUYOR MUYUM?

Bunu anlaması çok kolay.Adet kanamasının başladığı günden sayarak 21. Gün kanda bakılan progesteron hormonu ölçümü bize cevabı verecektir.Bu değerin 3ng/ml olması durumunda yumurtlama vardır denebilir.Ancak ideali 8 ng/ml seviyeleridir.

HERŞEY NORMAL ANCAK YİNE DE GEBE KALAMIYORUM

Bu duruma sebebi açıklanamayan infertilite deniyor.Bu çiftlerin uzun süreli takiplerinde genelde spontan gebelik oluşmuş ancak zaman özellikle kadının aleyhine işleyen bir süreç,o yüzden işe koyulma vakti.Gebe kalma ihtimalini arttıracak tedavi protokollerini uygulamaya geçiyoruz.Ayrıca ilişki zamanı planlaması ile ömrü çok kısa olan yumurta ile spermin bir araya gelme ve döllenme şansını arttırmaya çalışıyoruz.

AŞILAMA NEDİR?

Aşılama özel olarak hazırlanmış spermlerin rahim içerisine bir kanül yardımıyla verilmesi işlemidir.Bu işlem özellikle sperm kalitesinde sıkıntı olan,erkek faktörlü hastalar için daha faydalıdır.Bu sayede spermin ilerlemesi gereken yol kısaltılır,yumurta ile buluşması desteklenir.Çiftin gebelik elde etme şansını yaklaşık %17-20 civarında arttırarak katkıda bulunur.İşlem süresi 4-5 dakika civarındadır,ağrı yok veya çok hafiftir.Dolayısıyla anestezi gerektirmez.İşlem sonrası 15-30 dakika arasında hasta uzandırılarak dinlendirilmelidir.İşlem yapılan hastamız hemen gündelik hayatına devam edebilir.Nadiren çok hafif şiddette kasık bölgesinde kramplar,minimal lekelenme tarzında kanamalar olabilir.

İşlem steril şartlarda yapıldığı için sonrasında sorun yaşanması beklenen bir durum değildir.Ama yine de ateş yüksekliği,karında şişkinlik,gaz çıkaramama,lekelenmeden daha fazla ve 1 günden uzun kanama durumunda doktora başvurmak gereklidir.

Ne Aramıştınız?